项目信息

项目名称:长沙阳光城溪山悦

Slogan:

“多维梦境”启示录 | 长沙阳光城溪山悦

项目地址:湖南省长沙市岳麓区谷苑路与雷高路交叉口

申报单位:森拓设计机构

申报类型:极致建筑美学-地产人居类

设计负责人:

联系方式:(VIP会员可查看,请先登录)

分享: 914

占地面积:419173.33㎡

建筑面积:1088248.42㎡

容积率:2.41

绿化率:30%

建成时间:2020

企业简介:

CENTALAND(森拓设计机构)致力于为快速变革的城市提供多元化的高品质全程设计服务。以建筑产品化模式沉淀、研发、创新设计系统。CENTALAND 作为平台化、创新型的设计机构,用精控化程序确保设计品质,全程项目跟踪、注重细节、平衡成本,最大限度的挖掘设计附加值。从人的体验和需求出发,结合严谨周密的功能分析与细腻精到的情境文脉研究,追求功能性、适宜性与艺术性的完美结合!

项目展示

长沙阳光城·溪山悦

METROPOLIS IN NATURE



莎草江汀漫晚潮,翠华香扑水光遥

玉楼春暖笙歌夜,妆点花钿上舞翘

——《翡翠》唐彦谦



20201127/105531816f1c78e95a6e3f9db28b05e25185c161.jpeg

20201127/daa44c49cfd7a0ccb2c10a71a7f0e78650e12e62.jpeg

20201127/9e6a6d85c347f092233e4005273f970bee280843.jpeg

20201127/b63da43f9cafa617ae2d270a922db6a0f666e5e1.jpeg

20201127/6715f6dc310e04af2a2b3a9ff1e98da9f7927b25.jpeg

20201127/d6be8ed9d0ffb141056ea2ea0e972e5c7cfabf39.jpeg

20201127/f0f517f824aa5f3c99c9b303cf6bb7b2f52776e1.jpeg




▲ 示范区概念图




/引言


INTRODUCTION


阳光城溪山悦位于长沙市高新区,是长沙北部综合发展带向西发展核心区域,紧邻长沙绕城高速、靠近枫林三路,离规划高铁西站7公里。既享有城市两大主动脉的交通优越,更有梅溪湖的独特景观,且毗邻湖南第一师范学院。示范区设计结合场地高差和地块水面,营造出独具特色的建筑与景观空间。


Yango Xishanyue is located in the high tech Zone of Changsha City, which is the core area of the western development of Changsha northern comprehensive development belt. It is close to Changsha Ring Expressway, Fenglin No.3 Road, and 7 km away from the planned High-speed Railway west station. Besides, it is adjacent to Hunan No.1 Normal University and has a unique landscape of Meixi lake.The Sales Department of the demonstration area combines the elevation difference of the site and the water surface of the plot to create a distinctive architecture and landscape space.



▲ 区位图






 翡翠森林,入梦 

EMERALD FOREST



阳光城溪山悦示范区撷取地理优势,结合场地高差及地块内水文环境,挖掘城市中的自然意境;以翡翠森林理念,营造宛如绿野仙踪般的“梦境”,“自然”与“透绿”相互融合,收放有致,交织成一幅美好的主题画卷。


Yango Xishanyue demonstration area takes advantage of the geographical advantages, combines the elevation difference of the site and the water surface of the plot, excavates the nature in the city, and creates a beautiful theme picture by integrating the "dream", "nature" and "green" like the wizard of Oz with the artistic conception of Emerald Forest.



▲ 示范区总平面图 & 实景航拍 ▼



衢通千万家,船舶往来千帆竞发;舟楫如织,商旅辐辏;繁华都市中,我们穿越星空乐园,携满船清梦,入翡翠森林。


Dream into Emerald ForestQutong thousands of homes, ships to and fro, thousands of sails raceBoats and boats are like weaving, and business travel is spreadingIn the prosperous city, we take a boat full of clear dreams into the Emerald Forest



▲ 示范区前场空间 | 星空游乐园




 多重空间,漫游 

SPACE ROAMING



一个自然萦绕的多重空间,圆一个绿野仙踪的梦境。以启航、探寻、穿越、登星的顺序为游览主线,场景逐一展现,营造出不经意间的一抹闲适与温馨。


Multidimensional space, roaming Emerald ForestA natural lingering Meixi lake, round a dream of the wizard of ozTo set sail, explore, cross, board the main line of the tourShow the scene one by oneCreate a casual and warm.




▲ 示范区流线高差分析




▲ 示范区流线体验 ▼





01

启航 · 入境



简单不失品位的归家意境 | 阔雅精致的入口形态,勾勒城市界面;提炼艺术长廊气韵,利用景墙透空引入自然光线;营造光影隧道,引人入境;昼夜交替间,感受时间的律动。


The wide and elegant entrance forms outline the city interface; refine the artistic corridor charm, use the scenery wall to penetrate the air to introduce natural light; build a light and shadow tunnel to attract people to enter the country; feel the rhythm of time between day and night.



▲ 示范区入口效果图 & 实景图 ▼

▲ 示范区入口实景图




02

探寻 · 视野



沉浸流线,中央水庭的情绪引导 | 沿着环游廊道隐喻蜿蜒的湖岸缓缓而上,曲径通绿处,移步易景;通过特色景墙,轻快水景层层递进,目光所及青翠欲滴,舒朗开阔。


Walking around the corridor is a metaphor for the winding Lakeshore. The winding path leads to the green place and changes the scenery. Through the characteristic landscape wall and the light water scenery, you can see the layers of green and open.




▲ 示范区中央水庭设计图


▲ 示范区中央水庭效果图 & 实景图 ▼


20201127/92f6dc4975e650af758d4024e342edf029a0194b.jpeg

20201127/1c5730c8630a955cbbac316328bf980a9d22345a.jpeg




03

眺望 · 尺度



我不想画一幅画,我想打开空间,创造一个新的维度,将它与无限伸展的宇宙相连。因为它不断扩展,甚至超过了被约束的平面。

——卢西奥·丰塔纳



写意未来,重视功能及空间组织 | 售楼处展示中心以“甲板”挑高式空间框架,延伸视觉尺度;蜿蜒伸展的弧边设计,自然灵动,提升空间感;灵动的中心镜面水景,点亮梦境;突出互动式景观体验,于方寸之间,阅气象万千!


Overlooking, the light at the other end of the forestOn the second floor, a high-rise space frame with a viewing platform is used to extend the visual scale. The flexible central mirror waterscape lights up the dream, highlights the interactive landscape experience, and can enjoy a wide range of views within a square inch.



▲ 示范区售楼处效果图 & 实景图 ▼



▲ 体块生成——与环境相辅相成



1.入口处增加两条路径,与湖面交接增加水面景观

2.拉伸建筑体块使其与周围绿地齐平

3.配合左侧建筑排列轮廓,切割二层体块左侧轮廓

4.配合入口处坡道轮廓,切割二层体块后侧轮廓

5.湖面一侧切割出最大观景面



▲ 建筑节点



20201127/58a760702f11e5f79600fc5d9d075da9534c3795.jpeg

20201127/13afa50b4bd9b76b54dfc1453b8c613deccd5eba.jpeg




▲ 建筑结构——灵活精巧



20201127/0f6958dd2da7e09de5adbbb075d6347426774007.jpeg



建筑采用框架结构,建筑悬臂梁出挑长度最高为8m,超长的悬臂梁给建筑提供更加飘逸的感觉,使其在水面上呈现出唯美优雅的姿态,从而与自然环境完美结合。



▲ 示范区售楼处效果图 & 实景图 ▼




04

极光 · 穿越



自然光给予空间特性,自然光给予建筑生命。

——路易斯·康



捕光捉影,瞬间永恒 | 开阔的室内空间,引入“极光”的璀璨壮丽;将空间置于星河流线之内,化繁为简,凝练升华内部意境,使空间灵动活跃,宛若星河灿烂。


The open interior space introduces the brilliance and magnificence of "Aurora". The space is placed in the streamline of the Star River, which simplifies the complexity, condenses the space, sublimates the internal artistic conception, and makes the space vivid and active, just like the brilliant star river.



▲ 示范区室内实景图




 后记,回眸 

EPILOGUE



蜡照半笼金翡翠,麝熏微度绣芙蓉。

——《无题·来是空言去绝踪》李商隐



过去与当下,宁静与喧嚣,从城市入“森林”,返璞归真,回归生活;梅溪湖边,扶栏上,风月间;诠释现代语境下的多维意境人居。


In the past and the present, the tranquility and noise from the city into the "forest", return to the nature, return to life: Meixi lake, on the railing, between the wind and the moon, interpret the multi-dimensional artistic conception of human settlements in the modern context. 



▲ 示范区实景图



   工程档案 / PROJECT FILE


项目名称:长沙阳光城溪山悦

业主单位:阳光城集团湖南区域公司

示范区建筑面积:3150.79㎡

总建筑面积:1107406.56㎡

建筑设计:森拓设计机构