项目信息

项目名称:长沙中海阅麓山

Slogan:

倒影与光影的碰撞

项目地址:中国 湖南 长沙

申报单位:上海拓观设计

申报类型:创新体验空间-地产人居类

设计负责人:唐晓磊

联系方式:(VIP会员可查看,请先登录)

分享: 6899

占地面积:10148.03

设计面积:2770m²

建成时间:2020.4

企业简介:

上海拓观设计拥有16年地产设计行业的深耕经验。完成作品覆盖全国50多个城市。并与融创、中海、保利、招商、旭辉、新城、金地、路劲、万科、正荣、建发、蓝光、弘阳、葛洲坝、建业、伟星、康桥、硕丰等知名房企建立了良好的客户合作体系。公司秉持“创新+价值+品质”的设计精神,聚焦为一线房企提供全程方案服务,致力与开发方共筑地产精品。

项目展示

倒影与光影的碰撞


藏之大麓面江开,背倚名山纳楚材。

凝聚风神毛蔡出,弘扬意气锦涛来。

敢教社稷改颜色,为有精英正育培。

四海学人同景仰,弦歌百代九州回。

《七律.岳麓书院》——苏声


阅麓山文化艺术中心坐落于中国历史文化名城湖南长沙湘江西岸的岳麓区内,紧邻各类自然公园,深具自然风景优势。“惟楚有材,于斯为盛”,岳麓区因拥有“中国四大书院”之一的“千年学府”——岳麓书院而得名。书院内的院落、石碑、砖瓦、风荷……,都闪烁着时光淬炼的人文精神。

Yuelu Mountain Culture and Art Center is located in the Yuelu District on the west bank of the Xiangjiang River in Changsha, Hunan, a famous historical and cultural city in China. It is close to various natural parks and enjoys the advantage of natural scenery. "The country of Chu has talents and it is most prosperous here." Yuelu District is named after the "Millennium Academy"-one of the "Four Large Academies in China"-Yuelu Academy. The courtyards, stone monuments, bricks and tiles, lotus flowers in the academy are all shining with the humanistic spirit tempered by time.


在本项目的设计中,我们试图延续百年岳麓文脉精神与历史底蕴,从书院文化汲取灵感,提取了活字印刷中整齐排列的单元方块,并进行了抽象性的关联与重构,构建一个具有地域精神的文化艺术中心。

In the design of this project, we try to continue the century-old yuelu cultural spirit and historical background, draw inspiration from the academy culture, extract the orderly arrangement of unit blocks in movable type printing, and carry out abstract association and reconstruction, to build a cultural and art center with regional spirit.


项目鸟瞰,overall of the project

20201202/c170314d237d6a2075e2b919a0adf4cd997d67f6.jpeg

立面采用简洁的长弧线,为建筑形体增加了轻盈感,呈现出一种纯净简约的美。

The long arc of the facade adds a sense of lightness to the form of the building, presenting a pure and simple beauty. 


生成,generation diagram

20201202/698517d44f0f724578088912d756aedca009c9e8.jpeg


项目外观,external view of the project


20201202/519efbd52ce665d124ab386ceb39c93fe1105ec6.jpeg20201202/c77d04e9771b8cf9e8493212fdcde9c3a4a1456b.jpeg20201202/39c3d2730f80c6795147fe1372854435f4ab9776.jpeg

在建筑二层立面采用白色穿孔铝板的表皮设计,白色小方盒子是对活字印刷字模的抽象化表达。进退的单元模块拼接出渐变的效果,给人一种虚实相生、有无相成的视觉感受。 

The facade of the second floor is made of white perforated aluminum. The small white box is an abstract expression of movable type. The unit module of advance and retreat splices out the effect of gradual change, giving people a kind of visual feeling that the virtual and the real are born with each other and there is no supplement.


夜景,night view

20201202/b96eea16749bd20125939d722524da6acea0cda0.jpeg

20201202/28a9e5ea5c47839fe3938e910f1be1c3fcae3d0f.jpeg

20201202/db559d37a607d710811f5dea78c7f5d19e4cab93.jpeg

有人说:“建筑是凝固的音乐。”,又有人说:“音乐是流动的建筑。”,阅麓山文化艺术中心更像是一个坐落于湘江西岸的白色音乐盒,静看它时,心中就流露出一段优美的词,当旋律响起,又给人以无限的惊喜。

Some people say: "Architecture is frozen music." "Another said," Music is a flowing architecture." The Yuelu Mountain Culture and Art Center is more like a white music box located on the west bank of xiangjiang River. When you look at it quietly, you will find a beautiful word in your heart. When the melody sounds, it gives people infinite surprise.


倒影光影的碰撞,Reflection and shadow collision

20201202/dac2bd29b87e821ce33d30103992d80531011871.jpeg


外观细部,facade detailed view 


20201202/5af2dbeabecb4db3ff8b7e5146d477a4fe2d25a8.jpeg

20201202/c3326f28943dde81b98218259c37f2e67bd77a69.jpeg

20201202/cb587d08ec8bf433654e98f183c3b69dd15b2c4b.jpeg 

20201202/91957bac086579d0ac6db40cc9ab52297d1e5e53.jpeg

铝板的变化是采用参数化运算得出,近11000个300*300的单元格以16种不同位移方式在建筑立面上进行韵律变化。 

横向纵向各两个为一组为变化的基础单元,将垂直方向分成了16组变化单元。每组变化单元按对角分为不移动单元和可移动单元。


这样的单元组合在垂直方向上一共分布了16组,每向上一组可移动单元就会在向上向内两个方向发生20mm的位移。凹凸材料在光线的作用下,显现出不同的光影效果。

The change of aluminum plate is obtained by using parametric calculation, and nearly 11,000 300*300 cells carry out rhythmic changes on the building facade in 16 different displacement ways.

Two horizontal and vertical variation units are divided into 16 vertical variation units. Each group of variation units is diagonally divided into non-moving units and movable units. Such unit combinations are distributed in a total of 16 groups in the vertical direction, and for each group of upward movable units, a displacement of 20mm will occur in both upward and inward directions. Concave and convex material under the action of light, show different light and shadow effect.


流动性的室内空间,the fluid interior space 

20201202/a07d2c23d81a12093a0bafb401ee2012372e741d.jpeg

20201202/cf60c6d082f28d56d259f4cb3766830785378a0c.jpeg20201202/865bf19e481d153ce7c98d12133d82949f0e1775.jpeg

20201202/472f1a8bf86949dd88632c64a696acb74a228082.jpeg


总平面图,master plan


20201202/3ca0baa7778babf83e5135c4e1438c97ec14f0a4.jpeg


立面构造分析,diagram of the façade 


20201202/b6c80d3534ae697423fea293e1d2242a6823b1ad.jpeg


层平面图,first floor plan 


20201202/074670e72987fa461cf1f8e9e7a451060e16e567.jpeg 

二层平面图,second floor plan 


20201202/a98efb08ef12e518706fe0385816c80915b6487a.jpeg 


/立面图,elevation-south / north 


20201202/416978fa2b3d060ee0028c240c915884d1f5cf40.jpeg


/西立面图,elevation-east / west


20201202/956712d66e271208ed230b4147b270f1ed081168.jpeg 


剖面图1section 1


20201202/694af3083e79b0125c4080e0448189c958690aba.jpeg