寻美智库
作品信息

作品名称:万科 · 桃源里

Slogan:

文化与自然相结合的参与性景观

作品地址:广东 广州

业主单位:

申报单位:GND设计集团

申报类型:居住景观专项-生活美学设计类

设计负责人:

联系方式:(VIP会员可查看,请先登录)

分享: 90

占地面积:暂无

设计面积:

容积率:暂无

绿化率:暂无

建成时间:2018年8月

作品简介:

万科桃源里位于广州东部山水新城增城派潭,独享国家4A级白水寨风景名胜区,高山、溪水、稻香、温泉环绕。低密度山水田园社区,共享艺术农场,温泉会所,田园牧歌,泡泉养颜,形成居尘而出尘的“城市园林养生”的特有风貌,创造出自然和谐的当代生活理想人居。
作品展示

文化与自然相结合的参与性景观

Participatory Landscape Combining Culture and Nature


万科桃源里位于广州东部山水新城增城派潭,独享国家4A级白水寨风景名胜区,高山、溪水、稻香、温泉环绕。低密度山水田园社区,共享艺术农场,温泉会所,田园牧歌,泡泉养颜,形成居尘而出尘的“城市园林养生”的特有风貌,创造出自然和谐的当代生活理想人居。

Vanke Hometown is located in Paitan Zengcheng, a new landscape city in eastern Guangzhou. It enjoys the exclusive 4A-level scenic spot Baishui Village, surrounded by mountains, streams, rice fields and hot springs. The low-density landscape garden community, sharing art farms, hot spring clubs and pastorals form a unique style of “urban garden health care” that suggests the detachment from everyday life, and creates a natural harmony of contemporary living ideals.


重塑城市界面,提升人居环境

Reshape the Urban Interface and Enhance the Living Environment

GND担纲本案景观设计,旨在创造活跃的聚集空间,我们希望能建共享融合的景观空间,使人们从任何一个地方都易于到达,与人们日常的生活建立起紧密的联系。

GND is responsible for the landscape design, aiming to develop an active gathering space. We hope to build a shared landscape space that makes people easy to reach from any place and establish a close relationship with people's daily life.

△展示区位于社区公园后面,位置独立。如何将基地与社区公园融合,实现城市、景观与人的交流互动,是此次设计的难点与亮点。

△The display area is located behind the community park and is independent. How to integrate the base with the community park to realize the exchange and interaction between the city, the landscape and the people is the difficulty and highlight of the design.

△设计中我们反复地推演和临摹,居住于此的生活。在功能满足之余,如何通过设计,去营造每个空间特定的行为和情感?通过这些生活场景的构建,再逐帧打造那些留给日常的趣味。

△ In the design, we repeatedly deduced and simulate the living scenes in this place. In addition to the functional satisfaction, how to create specific behaviors and emotions for each space by our design? Through the construction of these living scenes, we gradually build those interesting things in daily life.

△设计依托社区公园景观资源优势,以“边界融合、互动共享”的理念将空间连续一体,打造与城市界面相融合的参与性空间,形成活跃的街区氛围,将理想城市带入一个全新台阶。

△The design takes advantages of the community park landscape resource, and creates a participatory space that integrates with the urban interface with the concept of “border integration and interactive sharing”, forming an active neighborhood atmosphere and bringing the ideal city to a new level.


打造景观空间独特性格

Create a Unique Character for the Landscape Space

“归“建立空间序列,自社区公园、商业步行街、邻里空间、小区入口等一连串的体验,由外向内层层衔接,营造归家的期待与美好。

To establish a spatial sequence for “returning home”, a series of experiences from community parks, commercial pedestrian streets, neighborhood spaces, and community entrances are connected tier upon tier with an outside-in approach to produce  expectations and beauty of returning home.

创造性的将社区公园与展示区一体化设计,汇集礼仪空间、功能空间、体验空间,独特的空间序列感也赋予了景观更多的情感,使之承载艺术性与参与性。

The creative integrated design of the community park and the exhibition area has collected the ceremonial space, functional space and experience space. The unique spatial sequence sense also gives more emotions to the landscape, making it more artistic and participatory.

礼仪空间运用障景设计手法,枯山水景灯、静水泉涌、景石古树,移步异景,生生不息。以现代元素诠释古典意韵,质感通透。将造景的小空间和自然的大空间沟通起来,使人倍感方寸之间,却见天地的奇妙感受。

The ceremonial space uses the blocking view design method, so the everlasting sceneries vary with changing view-points where there are dry landscape lights, peaceful water springs, stones and ancient trees. To interpret the classical rhyme with modern elements, the texture is transparent. The small space of landscaping and the large space of nature are communicated, so that people can get the wonderful feelings of a big world from a small dimension.

步入广场,互动水景与前景自然相接。人们可以穿行水帘而过或在水中嘻戏,人与自然的和谐之境,在这里得到得到淋漓尽致的展现。左侧主要停车区及休闲绿地公园为主,为日后商业街提供停车和休憩。

Stepping into the square, the interactive waterscape is naturally connected to the front view. People can walk through the water screen or play in the water where the harmony between man and nature gets the most vivid display. On the left, there are mainly the parking area and the leisure green park, providing parking and rest for the commercial street in the future.

参与性的趣味活动空间

Participatory Fun Activity Space

全龄儿童活动区,充分利用原始地貌的高低变化,做出起伏的坡度,使空间更有层次感,且让活动空间最大化。搭配小山、滑道、蹦床等引起孩子的兴趣,鼓励孩子们去探索环境,从而培养他们的各种户外能力。

The play area for children of all ages makes full use of the high and low changes of the original landform to create the undulating slope which makes the space more layered and maximizes the activity space. With the hills, slides and trampolines to arouse the children's interest and encourage them to explore the environment in order to cultivate their various outdoor abilities.

设计种植高分枝、树冠舒展的落叶植物,提供夏季绿荫、冬日暧阳的活动场地,还可以通过植物的生长变化让孩子们了解自然的变化。

The design chooses high-branched deciduous plants with stretched canopies to provide activity sites with green shades in summer and warm sunshine in winter, also allowing children to understand natural changes through plant growth changes.

同时设计建立在安全第一的基础之上,景墙巧妙的将儿童区与外界车道隔离开来,家长等候座椅弧形设计避免儿童在活动中发生碰撞。鲜艳的色彩营造活泼、明亮的气氛。设计通过多维度的考虑,打造具备人文关怀的活动空间,给孩子们一个自由玩耍的天地。

At the same time, the design is based on the safety first. The feature wall ingeniously separates the children's area from the traffic lane outside. The curved design of seats in the parent waiting area avoids collisions between children in the activities. Vibrant colors produce a lively and bright atmosphere. Through multi-dimensional considerations, the design creates an activity space with humanistic care and gives children a world where they can play freely.

繁华与自然兼得商业街

Commercial Street with Both Prosperity and Nature

步行商业街尊崇以自然美为核心,将自然作为造景的源泉和主旨。秉承人与自然和谐统一的至高理念,整个街区的置石、理水、种植的组合都合乎“天人合一”的共生规律。

The commercial pedestrian street respects the natural beauty as the core and uses nature as the source and theme of the landscaping. Adhering to the supreme concept of harmony between man and nature, the combination of stone, water and planting in the entire block conforms to the symbiotic principle of "the union of heaven and human" in Chinese cultural tradition.

一株老树、一片石板,都不断散发生命力,给人一种活力与安静的感受。自然形成共享的环境交流空间,最大限度地体现了园林商业街的价值,又恰到好处地营造了商业氛围。

An old tree and a slate are constantly emitting vitality, giving people a mixed feeling of energy and quietness. A shared environment communication space is naturally formed, which maximizes the value of the garden commercial street and also creates a commercial atmosphere properly.

匠心设计彰显自然优雅

Ingenious Design Demonstrates Natural Elegance

住宅入口门楼设计以建筑的元素融构空间。清新干净的原木色,流畅优美的线条构筑框景景墙,楼梯隐于其后,避免一览无余,有一种“藏而不露”的传统精神。枯山水艺术景致,一木一石紧扣自然写意主题,涵容着当代的气质美学,空间气韵更显生动。

The residential entrance gate is designed to blend the architectural elements. Fresh and clean wood color, smooth and beautiful lines construct the landscape wall of framed view, where the stairs are hidden behind to avoid take in everything at a glance and create a traditional spirit of "hidden but not exposed". The artistic dry landscape with the theme of a natural mood embraces the aesthetics of contemporary temperament with its wood and stone to make the space even more vivid.

行至庭院,泳池运用高差打造景中景。绿篱围合,池水与郁郁葱葱的植物、硬质铺装对比极具视觉张力,以细腻的层次、肌理渲染空间氛围。

Walking into the courtyard, the swimming pool design utilizes the height difference to create a scenic view. Enclosed by hedgerows, the pool water is contrasted with lush plants and hard pavement to demonstrate a visual tension and a spatial atmosphere with delicate layers and texture.

在景观设计中紧扣总体功能分区规划,以自然生态为核心的设计理念,传承文化精华,以创新精神,化整为零、散中有聚、相互联系。穿行其中,或开阔明朗,或曲径通幽,打造出层次丰富的当代归园田居生活场景。

The landscape design has closely followed the overall function zoning plan, and the design concept with nature and ecology as its core has inherited the essence of Chinese culture to break up the whole into parts which are scattered and connected. When walking in the landscape, sometimes it is open and clear, sometime there are winding paths leading to secluded places, together the design has created contemporary life scenes with rich layers returning to nature.